Bron: artikel uit ‘Het Nieuwsblad’ van zaterdag 28 maart 2020.
WIJNEGEM – Het was bitter om te zien, maar het doel was nobel: wijndomein Vigna in Wijnegem ontkurkte vrijdag 2.700 liter al op flessen getrokken wijn om alles uit te kappen in grote vaten. Die wijn werd aan brouwerij-likeurstokerij Verhofstede in Nieuwkerken-Waas geschonken om er ontsmettingsalcohol uit te destilleren.
Guy Somers van wijndomein Vigna blijft er verbazend rustig onder terwijl zijn medewerkers Gunther en Alain als naarstige bijen witte en rode wijn fles per fles ontkurken om ze per zes in een trechter in een enorme tank leeg te gieten. Het is 9u ’s morgens en de hele schuur geurt bedwelmend naar de wijn. Maar Gunther en Alain hebben nog geen glas geproefd, al is de verleiding groot. Want hoewel Guy Somers het niet zijn topwijn vindt, ruikt al dat gegiste druivensap zeer lekker.
“Het gaat in totaal om bijna 3.000 liter stock van onze wijnen Elena en Emile uit 2016. De Elena wordt gemaakt van onze witte Johanniterdruiven en geeft zo’n grote opbrengst dat we er vorig jaar voor het eerst ook een mousserende wijn van gemaakt hebben. En de rode is de Emile, een Pinot Noir, waarvan ik het zuurgehalte van 2016 wat aan de hoge kant vond. Die van 2017 en 2018 vind ik persoonlijk geslaagder. Vandaar mijn keuze om alles te doneren, nu de gelegenheid zich aanbood.”
Kleinkinderen
De wijnen zijn genoemd naar zijn kleinkinderen. “Ik heb er geen hartzeer van, want het gaat naar een goed doel. De verkoop van wijn aan de horeca ligt toch volledig stil nu. En de nieuwe wijn van 2019 rijpt in de vaten. Deze wijnen hebben een alcoholpercentage van 11,5 procent. Omdat ze al op fles zaten, hebben wij er ook al accijnzen op betaald, maar Douane en Accijnzen zijn heel meewerkend en lieten weten dat we de taksen betaald op deze flessen terugbetaald gaan krijgen.”
Maria Verhofstede van Brouwerij Verhofstede uit Nieuwkerken-Waas kwam het proces vrijdagmorgen zelf aanschouwen. “Wij zijn een familiale brouwerij, al de vierde generatie, die omgevormd is tot ambachtelijke likeurfabriek. Normaal maken wij kruidendranken, likeuren, jenevers en gins, maar momenteel produceren wij volle bak ontsmettingsalcohol. Deze Wijnegemse wijn wordt in de stookketel gepompt en doorloopt heel het proces van stoken. Als het klaar is, pompen we de alcohol uit het vat. Daarna wordt de alcohol gedenatureerd of ondrinkbaar gemaakt.”
De etiketten plakken nog niet op de flessen. “Nee, dat gebeurt pas als de wijn besteld en verpakt wordt”, legt Alexandra Montauban van wijndomein Vigna uit. Guy Somers is ook de sterke man achter Frisomat, producent en installateur van industriële prefabgebouwen, met wereldwijd filialen. “Ook in onze sector is de coronacrisis al voelbaar”, zegt hij.
Guy Somers, Maria Verhofstede en Alain en Gunther, die de flessen moeten ontkurken en uitgieten in een vat.